Najnowsze artykuły:
Enoturystyka, czyli turystyka winiarska, to trend, który pokochali Europejczycy. To podróżowanie w rytmie slow, poznawanie lokalnej kultury i tajników produkcji wina. Enoturystyka w Polsce to także ...
Efektem dynamicznego rozwoju polskiego winiarstwa, który rozpoczął się na początku XXI wieku, jest także rozwój związanej z nim gałęzi turystyki zwanej enoturystyką. Termin ten oznacza wyjazdy do ...
Enoturystyka to podróżowanie do winnic, w których można posmakować alkoholowych trunków, poznać ich historię, zapoznać się ze sposobem ich produkcji. Enoturystyka pozwala producentom wina znaleźć ...
Władze Tarnowa chcą utworzyć Małopolskie Centrum Winiarstwa, którego zadaniem będzie promocja turystyki winiarskiej. W ramach placówki miałaby także powstać winnica w miejskim Parku Sanguszków, ...
Enoturystyka to rodzaj turystyki, w której głównym celem jest poznanie miejsc, w których powstają wina oraz ich degustacja. W Polsce enoturystyka staje się coraz popularniejsza, a winnice zyskują na ...
Enoturystyka, czyli podróżowanie po winnicach i smakowanie lokalnych specjałów, to jeden z podróżniczych trendów, który nabiera rozpędu. Jesień to czas winobrania i oprócz wiosny to najlepszy moment, ...
Uprawa wina w Polsce to dalej nisza, ale jest to rynek, który bardzo szybko się rozwija - wskazał analityk sektora food and agri banku BNP Paribas Jakub Jakubczak. Zainteresowanie winem w Polsce ...
Enoturystyka to jedna z najszybciej rozwijających się gałęzi turystyki ostatnich lat. Chodzi głównie o to, aby zdobywać wiedzę na temat wina (uprawy winorośli, jej gatunków, produkcji wina i jego ...
Polacy coraz chętniej podążają szlakami winnych szczepów. Właściciele winnic wychodzą im naprzeciw i sadzą nowe odmiany winogron. Nawet na północnym wschodzie, uznawanym za polski biegun zimna. Mają ...
Jurajski Piknik Winny w Ojcowskim Parku Narodowym to już tradycja. Po raz szósty na terenie Pstrąga Ojcowskiego spotkali się ludzie tworzący produkty lokalne - wino, miody, sery, owoce, najrozmaitsze ...
Wioletta Wilkos: Tak jestem Prezeską Fundacji od samego początku, gdy ta powstała w grudniu 2019 roku. Jej misją jest przede wszystkim wsparcie winiarzy i sadowników z Roztocza w tym Zamojszczyzny.