Najnowsze artykuły:
Gryka, znana w Europie głównie jako składnik kaszy gryczanej czy mąki, w Azji od wieków pełni także inną, mniej oczywistą funkcję. Z jej nasion powstaje herbata gryczana – napój o ...
Herbata powinna być przechowywana w odpowiedni sposób. Herbata to prawdziwa królowa aromatów – niestety równie łatwo, jak uwodzi zapachem, potrafi chłonąć je z otoczenia. Dlatego tak ważne jest, by ...
Czy herbata jest szkodliwa dla naszego zdrowia? Herbata to popularny napój, uważany za jeden z najzdrowszych na świecie. Jednak pita w nadmiarze może zaszkodzić. Są osoby, które powinny ...
Herbata szafranowa to napój z szafranu, który od wieków uchodzi za jedną z najcenniejszych przypraw świata. Jego historia sięga południowo-zachodniej Azji, skąd trafił do Grecji, Indii i ...
Zielona herbata od lat cieszy się popularnością nie tylko ze względu na swój delikatny smak, ale także liczne korzyści zdrowotne. Najnowsze badania potwierdzają, że regularne picie tego napoju może ...
Zielona herbata to niezwykły napój. Wiele osób docenia jego wyjątkowe korzyści zdrowotne, a dietetycy i lekarze pozwalają ją pić praktycznie bez ograniczeń. Faktycznie, badania potwierdzają, że ...
Herbata oolong nazywana jest eliksirem nieśmiertelności. Powodów jest wiele. Przede wszystkim, napar jest bogatym źródłem antyoksydantów, które dosłownie odmładzają organizm, działając przeciwzapalnie ...
Herbata zielona i czarna różni się zawartością antyoksydantów i kofeiny. Zielona zawiera więcej polifenoli i mniej kofeiny, ponieważ przygotowywana jest z niesfermentowanych liści.