Najnowsze artykuły:
Czy lepsza jest żywność tradycyjna, czy ta, która tworzona jest z wykorzystaniem nowych technologii? Czy artykuły spożywcze w naszych sklepach są na pewno bezpieczne? O tym i nie tylko rozmawiano w O ...
Polska żywność podbija rynki nie tylko europejskie i ma wzmocnić swoją obecność na rynkach pozaunijnych. W tym celu resort rolnictwa opracował plan ...
Powstanie urzędowy, choć dobrowolny, system znakowania placówek żywienia zbiorowego. Złote medale otrzymają restauratorzy, którzy w swojej ofercie będą mieli najwięcej ekologicznej i zdrowej żywności.
Miody, ser, warzywa – to wszystko można kupić bezpośrednio od rolników na Pl. Jana Pawła II w Ełku. Odbywają się tu doroczne Targi Ekonomii Społecznej organizowane przez Inicjatywę Łącznik i stowarzys ...
Czy chipsy, słodzone napoje i gotowe dania mogą mieć większy wpływ na zdrowie, niż dotąd sądzono? Coraz więcej badań wskazuje, że to, co jemy na co dzień, nie tylko dostarcza energii, ale też kształtu ...
Powszechne w przemyśle spożywczym zastępowanie białka hydrokoloidami – w tym również szkodliwymi: karagenem i modyfikowaną soją – ma skutek nie tylko w postaci drastycznego spadku wartości odżywczej.
Wysokie spożycie żywności ultraprzetworzonej związane jest z ogólnoustrojowym stanem zapalnym – informuje „The American Journal of Medicine”.
Wdrażane już od pewnego czasu w Holandii środki mają na celu zapobieganie marnowaniu żywności obejmują poprawę świadczenia pomocy żywnościowej dla potrzebujących.
...
...