Najnowsze artykuły:
Coraz chętniej zerkamy w stronę ekologicznej żywności. Jesteśmy świadomi tego, że te produkty są wolne od chemikaliów i szkodliwych składników. Rozpoznamy je po symbolu Euroliścia, który jest ...
Zdrowa żywność to produkty wytwarzane w sposób naturalny, bez zbędnej chemii, z poszanowaniem środowiska i dobrostanu zwierząt, często o wyższej wartości odżywczej i krótszym łańcuchu dostaw. Targ Pie ...
Co jest największym wyzwaniem dla polskiego rolnictwa w kontekście produkcji żywności ekologicznej? Ryszard Kamiński: Wyzwania w świetle nowej polityki unijnej są spore. Co prawda nie jesteśmy na ...
Zwykła kanapka z masłem czy tradycyjny schabowy z ziemniakami? W laboratorium powstają ich ulepszone, bardziej ekologiczne i zdrowsze wersje. 31 marca 2012 ...
Żywność ekologiczna to taka, która posiada certyfikat pochodzenia ekologicznego, oznaczający, że do jej produkcji nie zostały użyte pestycydy, sztuczne nawozy i hormony. - Taka żywność jest regularnie ...
Zwrot ku temu, co przyjazne naturze, jest czymś trwale obecnym we współczesnym świecie. Co więcej - w pandemii ten trend przybrał na sile, bo dbanie o zdrowie i życie - swoje i najbliższych - stało ...
Produkt ekologiczny, czyli taki, który wytwarzany jest w systemie rolnictwa ekologicznego, musi spełniać szereg ścisłych wymagań. Przy uprawie warzyw i owoców nie mogą być stosowane sztuczne środki ...
Ekologiczne warzywa i owoce, makarony, kiszonki, soki czy syropy - to tylko część produktów, które w ramach "Zielonego Tygodnia” możemy kupić w promocyjnych cenach. Akcja zainicjowana przez Polską ...
Serwis Stefczyk.info przeprowadził interesującą rozmowę z prof. Janem Szyszką. Tematem wywiadu była ustawa o GMO, o której losach w najbliższych dniach zdecyduje prezydent. Szyszko analizuje, czy ...
Ponad 40 proc. badanych zauważyło u siebie poprawę nawyków żywieniowych podczas pandemii. Dotyczy to zwłaszcza osób w wieku 23-35 lat, mieszkańców dużych miast, z wyższym wykształceniem i zarobkami od ...